woensdag 25 maart, 22:55, NPO 2

When are you coming back, Kees?

BNNVARA

In 1987, vlak voor de eerste Intifada, maakte student Kees Schaap zijn allereerste film over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Nu gaat hij terug, met een knagend geweten en een zoon die dat niet meteen begrijpt.

Met zijn allereerste film wilde Kees Schaap een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever niet alleen vastleggen, maar ook helpen. Hij gaf hen 33 jaar geleden de hoop dat hij hun lot positief zou kunnen beïnvloeden. Helaas, die verwachting kon hij nooit waarmaken. En dat bleef hem altijd dwarszitten. Decennia later komt plotseling een berichtje op zijn voicemail en besluit hij schoorvoetend terug te keren naar zijn oude vrienden van toen, samen met zijn zoon, die ook films wil gaan maken.

Zijn oude vrienden Adnan en Hisham zijn – net als hijzelf - al ver in de vijftig. Adnan heeft de strijd en de moed opgegeven. Hisham is nog steeds een activist, hoewel hij al lang niet meer gelooft in een goede afloop. Terwijl oude vriendschappen herleven bereidt de filmmaker zich voor op een ontmoeting met Oem Mohammed, Adnans moeder. Juist zij had haar hoop gevestigd op de film uit 1987, maar die film werd nooit uitgezonden. Heeft hij ze destijds te veel beloofd? Ondertussen heeft de familie als gevolg van de Israëlische bezetting al hun land verloren en worden de familieleden geplaagd door onderlinge conflicten.

When are you coming back, Kees? is een gelaagde tragikomische film over verloren dromen, een knagend geweten en over het scheppen van verwachtingen die je niet kunt nakomen. Maar ook over zoons die worden opgezadeld met de idealen van hun vaders.

When are you coming back, Kees? is een coproductie van Episode One en BNNVARA