ZappDoc: Mensjesrechten

Shukran Sinterklaas

EO

May (11) en haar zus Malak (14) zijn afkomstig uit Syrië. Ze hebben een aantal jaar als vluchteling gewoond in Libanon en wonen sinds anderhalf jaar in Nederland. Inmiddels spreken ze goed Nederlands en kunnen daarom het sinterklaasfeest voor het eerst meevieren!

‘Zie ginds komt de ‘stomboot’ uit Spanje weer aan..’ maar wat kwam er daarna ook alweer? Met twee vriendinnen, ook van buitenlandse afkomst, oefent May sinterklaasliedjes. Malak, de oudere zus, schreef in opdracht van haar aardrijkskundedocent een opstel over haar vluchtverhaal. De twee zusjes liggen samen onder een warme deken en Malak leest voor: ‘We hopen daar, in Nederland, op een betere toekomst. Ik probeer me sterk te houden, ik wil niet huilen, maar het lukt me niet. [...] Mijn vader was twee jaar voor ons naar Nederland gevlucht, en [...] hij vond dat Nederland de beste land is.’