2Doc:

Daymohk

EO

Daymohk is een traditionele Tsjetsjeense dansgroep in Grozny onder leiding van choreograaf en voormalig sterdanser, Ramzan Achmadov. De film laat zien onder welke omstandigheden de groep kan bestaan onder het straffe regime van president Kadyrov.

Om de traditie van het land te redden, offert Ramzan wat hij het liefste heeft. Hij staat zijn dochter af aan president Kadyrov, die haar tot zijn derde vrouw maakt. Hierdoor behoren nu min of meer ook de jonge dansers van Daymohk tot het privébezit van de president. 

Masha Novikova filmde in 2002 jeugddansgroep Daymohk voor Jos de Putters documentaire ‘Dans Grozny, dans’. Het Russische leger had twee jaar eerder de Tsjetsjeense hoofdstad met de grond gelijk gemaakt en de rebellen de bergen ingejaagd. Tsjetsjenen waren in de ogen van de wereld gevaarlijke fanatici. De jeugddansgroep Daymohk van danser en choreograaf Ramzan Achmadov, toonde een ander gezicht. De Poetin-getrouwe leider van Tsjetsjenië, Achmat Kadyrov, zag in de folkloregroep een mooi visitekaartje, zijn zoon Ramzan zette deze lijn voort en zo is Daymohk het visitekaartje van het regime.

Vijftien jaar later is er veel veranderd, de familie Achmadov is ingelijfd door het Kadyrov-regime. Hij en zijn zoon Hasan maken deel uit van de regering en dochter Aminat is de derde vrouw van de Tsjetsjeense leider. Ze rijden in dure auto’s en wonen in grote huizen maar erg gelukkig ogen ze niet. Zonder al te directe of confronterende vragen te stellen, laat Masha zien welke prijs de dans familie betaalt voor stabiliteit en voorspoed. ‘Daymohk, het land van de voorouders’ geeft een inkijk in het strenge Kadyrov-regime.

Regie: Masha Novikova

Bekijk Dans Grozny, dans

Het portret van een kinderdansgroep die is ontstaan op de puinhopen van de hoofdstad Grozny. Dansen is voor de kinderen, variërend in leeftijd van zes tot zestien, de enige kans om te overleven. Hun steun en toeverlaat is hun dansleraar en voormalig sterdanser Ramzan Achmadov.

Meer over Tsjetsjeni├ź