Nog één week

Phine - Over een week heb ik een eigen bedrijf

VPRO

Phine vindt het soms moeilijk dat haar ouders gescheiden zijn. Ze begint een bedrijfje om andere kinderen te helpen die ook verdrietig zijn.

Door samen pony's te kammen of te knutselen bijvoorbeeld. Daarom richt ze haar eigen bedrijfje op. En over een week is het zover, dan opent haar bedrijf de deuren!

Regie: Kim Faber

‘Ik houd heel erg van nieuwe dingen doen’

Interview met Phine

Op 11-jarige leeftijd won Phine Konijn de pitchwedstrijd van de KvK Startersdag4Kids. Zo ontstond haar bedrijfje VitaPhine. Met haar bedrijfje wil ze kinderen met problemen thuis of op school helpen door leuke dingen te doen en met elkaar te praten over de problemen. Inmiddels bestaat VitaPhine alweer ruim een jaar en 2Doc vraagt Phine – inmiddels 12,5 jaar – hoe het nu is!

Dus Phine, hoe is het nu met jou en VitaPhine?
‘Heel goed! Ik heb het afgelopen jaar heel veel plezier gehad met mijn bedrijf. Ik heb veel geleerd door kinderen te helpen. Door corona lag het werk wel een beetje stil, maar ik heb iets van 5 à 10 kinderen begeleid dit jaar. Dat vond ik wel spannend, hoor, maar als je dan samen iets gezelligs gaat doen gaat het vanzelf. Ik vond het heel leuk dat we dingen met elkaar konden delen. Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in producten; het VitaPhine emotie- en memoryspel. Ook hebben we een samenwerking met KWF-kankerstichting opgezet. Nu doneren we 20 procent van de verkoop van de spellen aan KWF. En ik heb mijn haar gedoneerd! Heel fijn om mensen te helpen met een nieuwe look.’

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wat is er veel gebeurd, zeg.
‘Ja, maar ik vind dat alleen maar leuk, want ik houd heel erg van nieuwe dingen doen en meemaken. Steeds als ik iemand blij maak met een spel of een kind kan helpen, denk ik: ‘wow, ik heb weer een kind gelukkig gemaakt of zich meer begrepen laten voelen’.’

Hoe vond je het om aan de documentaire mee te werken?
‘Ik vond het een klein beetje spannend, maar zoals ik al zei: ik houd van nieuwe dingen doen. Dus ik vond het superleuk om eraan mee te werken! Ik mocht met allemaal aardige mensen werken zoals met Kim (Faber, red.) de regisseur en de cameraman. Ik heb er veel van geleerd.’

Wat heb je er zoal van geleerd?
‘Ik heb geleerd sterk in mijn schoenen te staan en plezier te hebben. Dat leerde ik al van de pitchwedstrijd, maar door de documentaire kreeg ik echt meer zelfvertrouwen. Vroeger was ik namelijk onzeker, maar nadat de documentaire uitkwam dacht ik: ‘goed gedaan Phine!’.

Staan er nu nog spannende dingen voor de deur?
‘Ja! Na de zomervakantie ga ik naar de middelbare school. Daar heb ik echt veel zin in. Ik weet dat ik dat vast niet elke dag ga vinden als ik erop zit, maar de middelbare school lijkt me nu heel leuk.’

Tekst: Anne van Blijderveen