2Doc:

Girl in Return

VPRO

Wat als je niet kan aarden in je adoptiegezin? De Deense filmmaker Katrine Kjær laat door de ogen van een tienermeisje zien wat de persoonlijke gevolgen kunnen zijn van het huidige internationale adoptiesysteem. 'Girl in Return' is Kjærs tweede documentaire over het leed dat adoptie met zich mee kan brengen, na haar eerdere film 'Mercy, Mercy'.

Amy wordt op tienjarige leeftijd, samen met haar jongere zusje, uit Ethiopië geadopteerd door een Deense familie. Al snel blijkt dat ze niet kan aarden in haar nieuwe gezin, en overplaatsing naar een pleeggezin volgt. Hoewel ze een goede band heeft met haar pleegmoeder, blijft ze intens verlangen naar haar biologische moeder en haar achtergebleven oudere zus.

Regisseur Katrine Kjær volgt het meisje in haar zoektocht naar haar thuis. Lukt het Amy om de adoptie te annuleren en haar Ethiopische familie terug te zien? 'Girl in Return' werpt een kritische blik op het huidige adoptiesysteem.

Regie: Katrine Kjær 

'Girl in Return' in Denemarken

De zaak rond de adoptie van Amy riep veel op in Denemarken. In 2014 stapte haar Ethiopische moeder naar de rechter met als doel om de adoptie van haar dochter in te trekken. Het is de eerste keer dat er een dergelijke rechtszaak plaatsvindt rond een Deens adoptiekind.

Meer van Katrine Kjaer

Vier jaar lang volgt Kjaer de adoptieperikelen rond een Ethiopisch en een Deens echtpaar en hun kinderen. De ouders van de Ethiopische Masho en haar broertje hebben hiv en krijgen van de dokters te horen dat ze niet lang meer te leven hebben. Ze besluiten hun twee jongste kinderen te laten adopteren, op voorwaarde dat ze contact kunnen houden met hun kinderen. En daar gaat het mis: het adoptiebureau zit tussen de beide ouders in en geeft naar beide kanten toe geen duidelijke informatie.

'Mercy Mercy' leidde in Denemarken tot parlementaire enquêtes en Kamervragen.

Een documentaireplan pitchen, hoe doe je dat? Bekijk hier hoe Katrine Kjær samen met VPRO-eindredacteur documentaire Barbara Truyen haar filmplan heeft gepitcht tijdens IDFA 2016.