2Doc Kort

Brief aan de Paus

HUMAN

In Brief Aan De Paus doen dove ex-leerlingen van het Provolo Instituut hun schrijnende verhaal, en laten ze zien dat ze het niet meer pikken.

Eind februari confereerden de kerkleiders in Het Vaticaan over de olievlek van misbruikschandalen die zich over de kerk verspreidt. Zero tolerance was het toverwoord. Er wordt niets meer geduld, niets meer onder het vloerkleed geveegd.

Steeds als je denkt, het kan niet erger, blijkt het nog pijnlijker te kunnen. Voor deze misbruikconferentie reisde een groep doven uit Verona en omgeving naar Het Vaticaan. Wat hen bindt is dat ze allemaal leerling zijn geweest van het door nonnen en priesters gedreven plaatselijke Provolo Instituut voor dove kinderen. En dat ze allemaal stelselmatig seksueel zijn misbruikt door nonnen, door priesters, ook door de inmiddels overleden bisschop Carrao. Er wordt in Verona actie gevoerd wordt om hem zalig te verklaren. Ondanks de aanklachten tegen hem is de procedure nog steeds in volle gang. 

In Brief aan de Paus doen de dove ex-leerlingen hun schrijnende verhaal, en laten ze vooral zien dat ze het niet meer pikken. Ze lieten zich vorige week zien voor de Sint Pieter in Rome. Daar waren ze eerder al. Ze tonen een foto uit 2014 waarin ze de lange lijst met namen van misbruikers overhandigen aan de paus. Een antwoord is tot op de dag van vandaag niet gekomen. 

Zero tolerance? Of dat er van gaat komen is de grote vraag die boven Brief aan de Paus zweeft.

Meer 2Doc Kort