2Doc:

Onderkomen

EO

Onderkomen vertelt het verhaal van drie Afghaanse jongens die zonder ouders als minderjarigen naar Nederland vluchtten. Al jaren zijn ze in afwachting van een definitieve verblijfsvergunning. Met steun van een groepje gepensioneerde Maastrichtenaren proberen de jongens hun hoofd boven water te houden.

Ghullam, Keiber en Noori kregen een speciale AMV-status (Alleenstaande Minderjarige Vluchteling)  toen ze als minderjarige, zonder ouders in Nederland aankwamen. De film laat hun vlucht zien via speciale animaties. Inmiddels zijn ze achttien geworden en is de AMV-status niet meer van toepassing. De Afghaanse jongens vullen de tijd met wachten, sporten en rappen. Ze mogen niet werken en hebben weinig zicht op een verblijfsvergunning. Al jaren wonen ze in een flat in Maastricht die op de nominatie staat om gesloopt te worden.

Gepensioneerden staan de jonge Maastrichtse asielzoekers met raad en daad. Ze helpen hen met aanvragen bij de AIVD, geld voor boodschappen en begeleiden hen bij de officiële gesprekken.

Regie: Jacqueline van Vugt

Kijk ook..

Os Buul

Het Brabantse dorp Budel wordt opgeschrikt door de komst van een groot aantal vluchtelingen in het nabijgelegen AZC.

Ook van deze regisseur..