Dancer op Lowlands - Sergei Polunin

Dancer op Lowlands

BNNVARA

De wereldberoemde Oekraïense balletdanser Sergei Polunin kreeg na een optreden in Zwitserland een uitnodiging van BNNVARA-presentator Brecht van Hulten om naar Nederland te komen. Ze organiseerde een legendarisch optreden op Lowlands. 'Dancer op Lowlands' laat zien hoe het dansicoon zich voorbereidt op deze bijzondere show, maar ook in welke rollercoaster Brecht terechtkwam.

Balletdanser Sergei Polunin (1989) danste al op zijn negentiende als jongste solist ooit bij The Royal Ballet in Londen. Hij stopte daar na drie jaar, omdat hij de druk van de internationale balletwereld niet aankon, maar ook omdat hij zijn creativiteit niet kwijt kon. Zijn roem maakte hem zelfdestructief en Polunin kwam in een depressie terecht. De opmerkelijke levensloop van deze Bad Boy of Ballet is te zien in de documentaire 'Dancer' (2016).

Brecht van Hulten raakte na het zien van 'Dancer' gefascineerd door Polunin en bezocht meerdere optredens van de balletdanser. Na afloop van een show in Zwitserland stapte ze op hem af. Vervolgens ontstond het idee om hem op Lowlands te laten optreden. Polunin wilde de dans naar een groter publiek brengen, en een optreden op het popfestival past hier goed bij. Ondanks dat het blokkenschema allang vaststond, wisten de organisatoren een plekje voor hem te vinden. Zo kwam het dat Sergei diep in de nacht danste voor meer dan 1200 bezoekers in festivaltent 'Juliet'. In 'Dancer op Lowlands' zie je hoe dit optreden tot stand kwam en hoe de topdanser zich op deze show heeft voorbereid. Brecht van Hulten spreekt hem over zijn leven en zijn toekomstplannen. 

Regie: Evelien Vehof