2Doc:

Het schoonmakersparlement

BNNVARA

Nadine Douared, Tim Edwards en Khadija Hyati zijn drie schoonmakers die het zat zijn. Ze zitten in het schoonmakersparlement en strijden voor een nieuwe cao. Leon Verdonschot volgt ze een jaar lang tijdens hun werk, thuis, acties en parlementszittingen.

BNNVARA produceerde de documentaire van Leon Verdonschot, waarin kritisch wordt gekeken naar hoe wij met schoonmakers omgaan, maar hoe gaat dat eigelijk bij BNNVARA zelf? We nodigden twee van hen uit om de documentaire te bekijken in het kleine bioscoopzaaltje dat ze zelf schoonmaken. Hierboven zie je wat ze daarvan vonden.

De vertegenwoordigers van de schoonmakers

Het schoonmakersparlement is een film vanuit het perspectief van de schoonmaker. Het zijn mensen die hard werken, maar daar wordt vaak niet dankbaar op gereageerd.

"Goedemorgen, mag ik het hier even schoonmaken?" vraagt één van de schoonmakers vriendelijk.

"Ja", klinkt er terug, zonder dat de werknemer ook maar opkijkt waar de stem vandaan komt.

Schoonmakers zijn vaak onzichtbaar op de werkvloer. "Ik heb het zelf als bijbaantje gedaan. Als je een kantoorruimte binnenkomt en je zegt goedemorgen, dat er mensen zijn die opkijken en vervolgens niks zeggen. Ze zien je wel maar ze zien je letterlijk niet staan. [...] Die ongemakkelijkheid tussen de werknemer en de schoonmaker wilde ik laten zien", zegt regisseur Leon Verdonschot tegen L1 in het programma avondgasten.

Op 12 april zat Leon Verdonschot samen met twee hoofdpersonen uit de film aan tafel bij Pauw. Daar reflecteren de hoofdpersonen op ongemakkelijke momenten tussen kantoormedewerkers en schoonmakers.

Meer werknemers die het heft in eigen hand nemen