2Doc:

I Am Not Your Negro

VPRO

Verfilming rondom het onvoltooide manuscript 'Remember this House' van schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin.

Een reis door de zwarte geschiedenis in de Verenigde Staten die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het #BlackLivesMatter anno 2018. De Amerikaanse schrijver James Baldwin beschreef in 1979 in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project: 'Remember This House'. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr.

Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina's van het manuscript klaar. In 'I Am Not Your Negro' verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruikmaakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk de vraag waar Amerika voor staat.

Regie: Raoul Peck

Actualiteit

Protesten rondom de dood van George Floyd in Minneapolis op 28-05-2020

Amerika ligt onder vuur. Nadat de Afro-Amerikaanse George Floyd op  25 mei 2020 overleed door toedoen van politiegeweld, was de maat vol. Afro-Amerikanen zijn het zat om keer op keer slachtoffer te zijn van het institutionele rascisme dat Amerika kenmerkt. De laatste dagen zijn er in veel steden van Amerika enorme protesten onstaan die de Verenigde Staten dwingen in te zien dat er iets moet veranderen. James Baldwin zei ooit: 'Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it is faced.' Binnen dit gedachtegoed lijken de protestanten nu te handelen. Maar hoeveel protesten zijn er nog nodig om de staten in te laten zien dat een verandering van het systeem nodig is? Wanneer zal Amerika Afro-Amerikanen hetzelfde behandelen als witte Amerikanen?

Geschreven door Hannah Veldhoen op: 02-06-2020

In de media:

De beelden hierboven komen uit de film 'I Am Not Your Negro'

Meer over de documentaire:

Meer over de rassenscheiding in Amerika:

Meer films over racisme