2Doc:

Bewaarders

VPRO

In het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad worden meer gedetineerden gehuisvest met minder personeel. Er wordt meer nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van de gevangenen. Wat betekent dit voor hen en hun bewaarders?

Na de sluiting van een aantal verouderde gevangenissen, zoals de Bijlmerbajes, verrijst in 2016 Justitieel Complex Zaanstad. De nieuwe, hypermoderne inrichting moet voor meer efficiëntie zorgen en meer gevangenen huisvesten waarvoor, in theorie, juist minder personeel nodig is. De inzet van slimme, computergestuurde technieken moet hierbij helpen.

Ook de manier van werken is anders. Gedetineerden re-integreren al binnen de muren. Ze worden daarbij aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en kunnen daar meer bewegingsvrijheid mee verdienen. Aan het personeel de taak dit in goede banen te leiden. Wat doet deze grotere zelfredzaamheid met de gevangenen? Wat betekent de nieuwe werkwijze voor de bewaarders die al dagelijks te maken hebben met agressie, manipulatie en psychische stoornissen? 'Bewaarders' portretteert team Noord terwijl het de theorie omzet in de praktijk.

Regie: Marc Schmidt
Producent: DOXY Films

DocTalks: in gesprek met regisseur Marc Schmidt

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Chris Kijne met regisseur Marc Schmidt over zijn documentaire 'Bewaarders'.

Meer docu's over misdaad en straf