2Doc:

Donordrama

BNNVARA

Nederland kent een groot tekort aan orgaandonoren. Ieder jaar sterven er mensen die op wachtlijsten staan. Sommigen nemen het heft in eigen hand door illegaal een nier te kopen in het buitenland.

In deze documentaire duiken de makers zelf het illegale circuit in. Ze doen zich voor als de familieleden van een patiënt en proberen zelf een nier te kopen in India. Zo komen ze in contact met tussenhandelaren, de behandelend arts en de vermeende donor. Ook zien ze met eigen ogen welk persoonlijk leed er voor de straatarme donoren schuilgaat achter het verkopen van hun nier.

Kijk ook: Buiten Adem (Makers van Morgen)

Buiten Adem vertelt het verhaal van Sarah Smit (28) en Kim Clement (30), twee jonge vrouwen die lijden aan de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis. Hoe ziet het leven eruit voor- en na een longtransplantatie en voor welke keuzes staan jonge mensen met taaislijmziekte?

De nieuwe donorwet

Wat houdt de nieuwe donorwet in?

In Nederland doneren mensen niet standaard hun organen als ze komen te overlijden. Wil je je nieren, longen of andere organen wel doneren wanneer je dood gaat, dan kun je dat aangeven op het donorcodicil. Deze regeling gaat misschien veranderen. In 2016 is het wetsvoorstel voor de nieuwe donorwet aangenomen in de Tweede Kamer. Dat wetsvoorstel houdt in dat het systeem omgedraaid wordt: je bent automatisch orgaandonor, tenzij je aangeeft dat je niet wilt doneren. De Eerste Kamer gaat 30 januari na verschillende vragenrondes in debat over de nieuwe donorwet.

Orgaandonatie in Europa

In Europa bestaan er twee systemen als het gaat om orgaandonatie: een toestemmingssysteem en een geen-bezwaarsysteem. In Nederland hanteren we het toestemmingsysteem. Daarin zijn we niet uniek; ook Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Ierland, Groot-Brittanië en Litouwen gebruiken dit toestemmingsysteem. Het aantal orgaandonoren per miljoen inwoners is het hoogst in de landen Spanje, Kroatië en Portugal, waar een geen-bezwaarsysteem gehanteerd wordt. 

Meer informatie en opinie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet

Meer films