2Doc

Krijg nou tieten

AVROTROS

Het BRCA-gen, ook wel het borstkankergen genoemd, vergroot de kans op borstkanker ernstig. In borstkankermaand oktober toont Krijg nou tieten wat het inhoudt als je drager bent van dit gen. Met welke dilemma’s en angsten kampen de dragers? En hoe gaan ze daarmee om?

De diagnose borstkanker slaat in als een bom. Zeker als je daarnaast ook drager van het BRCA-gen blijkt te zijn. Jij vecht voor je leven en beseft je ondertussen dat jouw moeder, zussen en kinderen waarschijnlijk ook een groot risico lopen om ziek te worden. Als vrouwelijke drager van het gen heb je 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Dat vraagt om heftige keuzes, ook als je (nog) niet ziek bent. Laat je jouw borsten preventief verwijderen? En zo ja: kies je dan voor een borstreconstructie?

Documentairemakers en vriendinnen Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre worden kort na elkaar geconfronteerd met de ziekte borstkanker. Beiden laten zich testen op erfelijkheid. Brumsteede blijkt drager van het BRCA-gen te zijn, Van der Starre niet. De twee herstellen en besluiten hun persoonlijke situatie te gebruiken voor het maken van een film, om zo de bewustwording rondom het borstkankergen te vergroten.

Regie: Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre

Interview met de regisseurs

Door: Jasmijn Missler

Meer documentaires over (borst)kanker