2Doc:

China's Van Goghs

NTR

Xiaoyong Zhao uit het Chinese dorp Dafen kopieert met zijn collega-schilders de werken van Vincent van Gogh en andere grote meesters. Terwijl van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij wist te slijten, verkoopt Zhao duizenden doeken, via souvenirshops over de hele wereld. Xiaoyong wil dolgraag naar Europa om het echte werk van Van Gogh te bekijken.

De Chinese kunstenaars leven en slapen op de vloeren van piepkleine studio's tussen waslijnen vol meesterwerken om de grootschalige orders op tijd af te krijgen - samen schilderen ze jaarlijks miljoenen kopieën. Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de originele zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron. De kunst en het leven van de Nederlandse schilder motiveren de jonge Chinees om zijn eigen dromen na te jagen. China’s Van Goghs is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21ste eeuw: van Made in China naar Created in China. De documentaire werd geregisseerd door fotograaf Haibo YU, in 2006 bekroond door World Press Photo.

Regie: Yu Haibo en Kiki Tianqi Yu

Regisseur aan de Keukentafel

In Regisseur aan de Keukentafel spreekt Tessa Boerman met Yu Haibo en Kiki Tianqi Yu over hun film 'China's Van Goghs'.

Meer over de film en de maker

NRC: De wereld achter de Chinese Van Goghs

''Maar vooral het tweede deel van de film zorgt ervoor dat je dat goedkope schilderijtje boven je keukentafel met andere ogen bekijkt. Na jaren fantaseren bezoekt Zhao Europa. De teleurstelling als hij ‘zijn werken’ niet in een galerie maar tussen de paraplu’s en souvenirs ziet hangen, is hartverscheurend. Net als de ontsteltenis wanneer hij zijn eigen prijzen vergelijkt met wat er in Amsterdam voor zijn werk wordt gevraagd.'' - Sabeth Snijders

World Press Photo

Op deze pagina vind je de prijswinnende foto's van Haibo Yu die hij maakte in Dafen.

Meer documentaires over China