2Doc

Back to Utopia

HUMAN

Wat is de hedendaagse betekenis van Thomas More's 'Utopia'? Een deels fictieve documentaire waarin onderzoeksjournalist Alex Dillen geconfronteerd wordt met de keuzes uit zijn journalistieke verleden.

De Britse acteur John Hurt en zijn Vlaamse collega Johan Leysen spelen de hoofdrollen in deze deels fictieve documentaire. Samen met het boek 'Utopia' van de Engelse humanist Thomas More dat 500 jaar geleden verscheen. Wat kan dit visionaire werk ons vandaag leren? Onderzoeksjournalist Alex Dillen (Johan Leysen) tracht het gestolen boek op het spoor te komen. Een reeks geheimzinnige brieven van zijn overleden professor (John Hurt) begeleiden hem op zijn ontdekkingstocht. Wat Alex niet weet, is dat deze brieven hem zullen confronteren met de keuzes uit zijn journalistieke verleden.

Regie: Fabio Wuytack

Moeten we weer utopisch gaan denken?

De noodzaak van een utopie

We moeten opnieuw utopisch leren denken, stelt de jonge historicus, columnist en non-fictie auteur Rutger Bregman (1988). Aan de hand van onder meer foto’s, boeken, videofragmenten en een broodrooster komt Bregman uit bij oude dromen als de radicaal kortere werkweek en het basisinkomen.

Cybertopia

Wat is de visie van de cyber-utopisten in Silicon Valley? Zij sturen een revolutie die ons leven op alle niveaus vormgeeft. Een portret van Cybertopia.

Youtopia

Hoe zouden mensen een gemeenschap organiseren als ze helemaal opnieuw zouden kunnen beginnen?

Meer documentaires over utopieën