2Doc:

Dream Empire

VPRO

Regisseur David Borenstein portretteert zijn Chinese werkgever Yana. Ze begint een talent agency voor buitenlanders en boekt Borenstein als een van haar 'white monkeys.'

Regisseur aan de Keukentafel

Tessa Boerman spreekt met regisseur David Borenstein over zijn documentaire 'Dream Empire'. Een film over de absurditeit van de vastgoedwereld in China.

Yana is een 24-jarige vrouw die van het platteland naar Chongqing is getrokken, in de hoop het daar te maken. Ze begint een talent agency voor buitenlanders en boekt Borenstein als een van haar 'white monkeys'. Hij wordt door heel China ingezet om op te treden ter promotie van het vastgoed dat de grond uitschiet. Talent is niet nodig. De aanwezigheid van een witte man kan een project al meer status geven, waardoor de huizenverkoop toeneemt.

Terwijl David en Yana op afgelegen plekken vastgoed marketen, sluipt een onaangename waarheid in de film: de nieuwe huizen verkopen niet, de surrealistische vastgoedboom scheept China op met steeds meer spooksteden. Borenstein vertelt het persoonlijke verhaal van zijn werkgever tegen de achtergrond van een land dat geobsedeerd is door economische groei. Als blijkt dat er echt geen toekomst meer zit in deze markt, komt Yana voor een dilemma te staan: blijft ze in het bedrijf of moet ze een nieuwe weg vinden naar de Chinese droom?

Regie: David Borenstein

The Road to IDFA

Ersin Kiris haalt regisseur David Borenstein op in zijn hotel en brengt hem met de metro naar de vertoning van zijn film in Tuschinski.