O.J.: Made in America is een vijfdelige documentaire over de opkomst en ondergang van de van dubbele moord beschuldigde legendarische footballspeler O.J. Simpson. Het is een verhaal over het moderne Amerika waarin ras, roem, media, geweld, het strafrechtelijke systeem en actuele kwesties over rassenongelijkheid aan de orde worden gesteld.

Aflevering 1

De misdaad van de eeuw begint in de nacht dat Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman worden vermoord. Maar om te begrijpen wat er die nacht is gebeurd, moet men verder terug in de tijd. Daarom aandacht voor het begin van de carrière van Simpson en zijn sterrenstatus in de National Football League. Ook komt de Amerikaanse rassenongelijkheid in de jaren zestig en zeventig aan de orde.

Aflevering 2

O.J. was deel van twee werelden. In de rijke overwegend witte wereld van Los Angeles, is Simpson door zijn sterrenstatus een van de populairste figuren. Maar O.J. kent ook een andere wereld met radicale spanningen met de politie. In de jaren tachtig gaat het O.J. voor de wind. Hij is getrouwd met de mooie Nicole, hij acteert en zijn televisiecarrière bloeit. Hij is zo populair dat men voor zijn duistere kant geen oog heeft. Beschuldigingen over huiselijk geweld worden grotendeels genegeerd.

Aflevering 3

'I can’t believe that people can think I could do something like this. How? How? How?'

De politie komt op 13 juni 1994 om 04.25 uur aan bij het appartement op Bundy Drive. Er zijn twee mensen om het leven gebracht. De ex-vrouw van O.J. Simpson is er een van. Als O.J. een paar dagen later verdwijnt wordt de jacht op hem geopend en geeft hij zichzelf aan. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de agenten en de verslaggevers in de helikopter.

Aflevering 4

Januari 1995 maakt de misdaad van de eeuw plaats voor het proces van de eeuw. Gedurende tien maanden wisselen dramatische wendingen, openbaringen en beschuldigingen elkaar in de rechtszaal af.

De geschiedenis is door de onthullende interviews met de hoofdrolspelers nu nog net zo fascinerend als toen. De geschiedenis wordt in de context van de tijd geplaatst en maakt zo duidelijk hoe de O.J. Simpson-zaak de media blijvend heeft veranderd.

Bekijk aflevering 5 op maandag 30 september om 23.25 uur

'My story is just like an American tale, you know? You need some, overcoming some great obstacles. It’s easy to celebrate, it’s easy to be friends when somebody’s winning. You know, you’ve got to have tragedy in your life to really write an interesting autobiography.'

Op 3 oktober 1995 oordeelde de jury dat Simpson niet schuldig was. Voor velen was de uitspraak het bewijs dat in Amerika met geld en macht alles te koop is. Voor anderen is de vrijspraak een historische overwinning – een goedmaker voor al het onrecht dat zwart Amerika generaties lang was aangedaan.

Interview met de maker

Daphne Bunskoek sprak tijdens IDFA met regisseur Ezra Edelman over zijn documentaireserie 'O.J. - Made in America'.

2Doc Report: O.J. Made in America

O.J. - Made in America is een zevenëneenhalf uur durende documentaire over de bekende moordzaak rondom O.J. Simpson. Shay Kreuger vraagt het publiek en de makers waarom deze documentaire zo lang moet zijn en of het de lange zit waard is.

Recensies en interviews

Verder kijken