3Doc: Emma Wil Leven

Emma Wil Leven

BNN

Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met de dodelijke ziekte anorexia nervosa. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en heeft ze nog maar een wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven.

Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders het onmogelijke: om haar te laten gaan.

Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een enorme opleving. Op zelfgemaakte filmpjes zien is te zien hoe Emma voor het eerst sinds jaren weer zelf eet, met een lepel in plaats van door een rietje. Ze krijgt hoop en legt op camera de belangrijkste beslissing van haar leven vast: ze kiest voor het leven.

Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd. In de film komen Emma zelf, haar artsen, behandelaars, ouders en vriendinnen aan het woord.

Regie: Jessica Villerius

Vervolg voor 'Emma Wil Leven'

De documentaire Emma Wil Leven heeft een blijvende indruk achtergelaten in Nederland. Maar vader Jo Caris wilde het daar niet bij laten, vertelt hij bij Jinek. Om mensen meer inzicht te geven in wie Emma was voor haar ziekte en om meer begrip te creëren voor psychiatrische ziektes, is er nu ook een gelijknamig boek uitgekomen en is er 12 januari 2019 een theatervoorstelling gestart over Emma's strijd.

meer over psychische ziektes