2Doc:

Unlocking the Cage

VPRO

Chimpansees hebben voor 98 procent hetzelfde DNA als mensen. Zouden ze dan ook niet dezelfde rechten moeten krijgen?

Harvard-professor Steve Wise gaat deze strijd aan in de rechtbank, tegenover zeer sceptische rechters. Wat volgt is een rechtbankthriller van de legendarische makers D.A. Pennebaker en Chris Hegedus (Don't Look Back, The War Room). Zijn doel is dat apen Tommy, Kiko, Hercules en Leo wettelijk erkend worden als 'persoon', met rechten als lichamelijke vrijheid en integriteit. Wise: 'Ik bedoel niet dat apen stemrecht moeten krijgen of naar school gaan, maar ze zouden niet moeten worden gemarteld of gedood. Ze hebben het recht vrij te leven in hun natuurlijke omgeving.' Lukt het hem de denkbeeldige muur tussen mens en dier af te breken? De wetenschap is al zover, nu de wet nog.

Meer over dierenrechten + documentaires over apen

Chris Kijne praat met ’s werelds beroemdste primatoloog, Jane Goodall . Goodall houdt zich al meer dan vijftig jaar bezig met mensapen. In 1960 begon ze chimpansees te bestuderen, en inmiddels zijn er over de hele wereld Jane Goodall instituten die tot doel hebben mensapen te behouden.

Kan een aap copyrights verkrijgen? En welke rechten heeft een slak? In onderstaande artikelen worden diverse ingewikkelde juridische kwesties omtrent dierenrechten uiteengezet.

Mensen en apen hebben voor 98 procent hetzelfde DNA, maar lijken we ook op elkaar? En hoe gaan we met apen om? Kijk 'See No Evil' en 'Het Chimpanseecomplex' en luister 'Privéapen'.