2Doc:

Mijn bovenburen

KRO-NCRV

Meneer Schoevaart is al meer dan tachtig jaar lid van Ajax en heeft Sjaak Swart nog leren voetballen. Zijn vrouw heeft de laatste jaren weinig van het leven kunnen genieten, omdat Ajax altijd op de eerste plaats komt.

Meer supportersverhalen

  • Mijnheer Schoevaart is ook de bovenbuurman van filmmaakster Colette Teurlings die geïntrigeerd raakte door deze innemende en positieve oude heer. Al snel komt ze erachter dat mevrouw Schoevaart geen grote fan van Ajax is en dat zijn liefde voor de club haar veel ontnomen heeft. In het 63-jarige huwelijk van het echtpaar komt Ajax altijd op de eerste plaats en daar heeft ze zelden over geklaagd. Ze liet haar leven in verbeten stilte voorbij glijden ten dienste van haar man, kinderen en Ajax.

    KRO-NCRV 2Doc: Mijn Bovenburen is een intiem portret van een echtpaar dat elkaar volledig lijkt te zijn kwijtgeraakt. Hij is een kwieke, maar rechtlijnige man die zich echter moeilijk kan verplaatsen in de gevoelens van zijn echtgenote. Zij is een intelligente, maar verbitterde vrouw die de laatste jaren weinig van het leven heeft kunnen genieten omdat ze de strijd met Ajax nooit heeft kunnen winnen.

    Meneer Schoevaart geniet van alle aandacht die hij in de Arena krijgt, hij werkt er de laatste jaren  met volle overgave als archivaris/cultuurbewaarder in zijn met vele foto’s behangen kantoortje. Zijn creatieve en belezen vrouw zit alleen thuis en heeft een hekel aan Ajax gekregen. Ze kan zich niet meer herinneren wat ze vroeger eigenlijk in haar man heeft gezien. Wanneer haar man plots wegvalt, heeft ze meer ruimte voor haar gevoel en komen de liefde en trots langzaam terug.