2Doc:

Post Beiroet

KRO-NCRV

Hester Somsen is de Nederlandse ambassadeur in Beiroet, Libanon, een van de meest explosieve regio's in het Midden-Oosten.

Dagelijks doorkruist ze het land in een gepantserde auto. Libanon gaat gebukt onder een zwakke economie en een uitzonderlijke hoeveelheid Syrische vluchtelingen. Als het land valt heeft dat grote gevolgen voor de vluchtelingenstroom richting Europa en Nederland.

Hester Somsen, de Nederlandse ambassadeur in Libanon, is een vrouw met een missie. Samen met haar Libanese chauffeur Nader doorkruist ze het kleine land in een gepantserde wagen. Libanon wankelt in het explosieve krachtenveld in het Midden-Oosten. Als het land valt, zal dat grote gevolgen hebben voor de vluchtelingenstroom naar Europa en Nederland. Een portret over de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Libanon.

Filmmakers Maria Mok en Meral Uslu filmden maandenlang achter de schermen en waren aanwezig bij veel bijzondere ontmoetingen. Het levert een opmerkelijke inkijk op in de diplomatie in het Midden-Oosten. De ambassade is een kleine post van dertien mensen. Een mix van Nederlanders en Libanezen die op eigenzinnige wijze een steentje bijdragen aan de fragiele stabiliteit van Libanon. Met alles wat er in haar macht ligt, probeert Hester Somsen te voorkomen dat het land bezwijkt onder de zwakke economie en de uitzonderlijke hoeveelheid Syrische vluchtelingen. Daarnaast is er het gevaar van toenemende radicalisering en staat IS aan de poorten te rammelen. Voor Nederland en de rest van het Westen is het cruciaal dat het fragiele evenwicht in Libanon standhoudt, te midden van alle turbulentie in het Midden-Oosten.

Het lijkt een onmogelijke missie maar Somsen laat zich niet gemakkelijk uit het veld slaan. Gewapend met een aantal Arabische spreekwoorden en een indrukwekkende kennis van het land charmeert en imponeert ze haar Libanese gesprekspartners. Somsen polst de oplopende spanningen bij de geestelijke leiders van de drie grootste Libanese bevolkingsgroepen.

Kijk ook de aflevering van VPRO Tegenlicht over Sigrid Kaag, speciaal VN-gezant in Libanon

Op de hoogte blijven van het laatste documentairenieuws?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.