2Doc:

My Brother's Bomber

VPRO

Filmmaker Ken Dornstein verloor zijn broer tijdens de bomaanslag op de Pan Am vlucht 103 boven Lockerbie, Schotland op 21 december 1988, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Zijn zoektocht naar de medeplichtigen van de aanslag leidt 27 jaar na dato tot een doorbraak.

Na lang procederen wordt in 2001 de Libische Abdelbaset al-Megrahi voor de Lockerbieaanslag veroordeeld. Het verlies van zijn broer heeft het leven van Dornstein getekend en wanneer Megrahi in 2009 naar huis mag van de Schotse overheid omdat hij prostaatkanker zou hebben, besluit Dornstein een nieuw onderzoek te starten. Hij reist met een lijst met namen van mogelijke verdachten af naar het post-Gaddafi Libië. Dornstein ontmoet steeds nieuwe getuigen en ontdekt nieuwe bewijzen die de waarheid dichterbij brengen over wat er werkelijk is gebeurd.

Wat was de Lockerbie-aanslag ook alweer?

Op 21 december 1988 vond er een terroristische aanslag plaats op vlucht 103 van de Amerikaanse vliegmaatschappij Pan Am. De aanslag vond plaats op het moment dat het vliegtuig boven het Schotse dorp Lockerbie in het zuid-westen van Schotland vloog. Een explosie in het bagageruim zorgde ervoor dat het toestel, dat onderweg was van Frankfurt naar New York, uit elkaar gereten werd. Alle 259 inzittenden kwamen bij deze explosie om het leven. Een brandende vleugel van het vliegtuig stortte neer op het dorp Lockerbie waarbij nog eens 11 mensen om het leven kwamen.

Rondom de toedracht van de aanslag en de identiteit van de daders bleef lang grote onduidelijkheid bestaan. In eerste instantie ging de verdenking uit naar een splintergroepering van de Palestijnse terroristische organisatie PLO. Zij zouden bij hun actie steun hebben gehad van Iran. Het onderzoek liep op dit spoor uiteindelijk echter dood en er kwamen steeds meer aanwijzingen voor de betrokkenheid van Libië en Muammar al-Khadafi.

De VS hadden Libië als schuldige aangewezen van een bomaanslag op een discotheek in Berlijn in 1986. Bij een vergeldingsactie van het Amerikaanse leger op Tripoli kwam onder meer een pleegdochter van Muammar al-Khadafi om het leven. Het vermoeden was daarom dat Khadafi opdracht had gegeven voor deze vergeldingsactie op het Amerikaanse vliegtuig.

Op 31 januari 2001 wordt een agent van de Libische geheime dienst, Abdel Basset al-Megrahi, voor een rechtbank in Nederland onder Schots recht veroordeeld voor de aanslag. Er wordt minimaal 20 jaar tegen hem geeist. In 2008 wordt bekend dat Megrahi aan kanker lijdt. Een jaar later bepaalde de Schotse regering dat Megrahi op humanitaire gronden vrijgelaten moest worden. Op 20 mei 2012 overlijdt hij in zijn huis in Tripoli.