2Doc:

We Come As Friends

VPRO

'We Come as Friends' is een overdonderend en beklemmend relaas van de neokoloniale exploitatie van Zuid-Soedan, vastgelegd door Hubert Sauper, regisseur van de IDFA-klassieker Darwin’s Nightmare.

Terwijl Zuid-Soedan zich met vallen en opstaan als onafhankelijk land probeert te manifesteren, slaan buitenlandse investeerders hun slaatje uit de ontstane chaos. Onder het mom van ‘ontwikkelingshulp’ zetten zij voet aan wal in deze pasgeboren staat. In werkelijkheid vechten zij om land, natuurlijke hulpbronnen en invloed. Met de lokale bevolking houden ze nauwelijks rekening, of ze geven ongevraagde adviezen, die hen niet verder helpen. Zo zien we hoe een Chinees oliebedrijf het grondwater vervuilt en hoe Texaanse missionarissen lokale inwoners overhalen om toch eens kleding te gaan dragen en de Bijbel te lezen. Neokolonialisme in alle soorten en maten.

Maar liefst zes jaar werkte de Oostenrijkse regisseur Hubert Sauper aan We Come as Friends, dat min of meer een vervolg is op zijn – voor een Oscar genomineerde - documentaire Darwin’s Nightmare (2004). Twee jaar daarvan gebruikte hij om zelf een vliegtuigje te bouwen, waardoor hij de situatie in Soedan ook letterlijk vanuit vogelperspectief kon aanschouwen. Tijdens zijn reis over land en door de lucht neemt Sauper de kijker bij de hand, maar zelf blijft hij buiten beeld. Hij observeert, maar oordeelt niet.

Sauper toonde met Darwin’s Nightmare al dat hij een meester is in het in beeld brengen van grootse, ongrijpbare thema’s zoals kapitalisme. Met We Come as Friends bewijst hij dit opnieuw. Naarmate de film vordert, smelten de op het oog onsamenhangende verhalen uit alle uithoeken van Soedan samen tot een overdonderend en beklemmend verhaal van neokolonialisme. Sauper weeft de stemmen van expats en locals, die zich steeds sneller afwisselen, aan elkaar met muziek van de Britse jazz-zangeres Malia. Deze combinatie van beeld en muziek maakt We Come as Friends tot een beeldschoon, surrealistisch horrorverhaal dat je gezien moet hebben.

Regie: Hubert Sauper

IDFA Masters

Zeven van ’s werelds belangrijkste documentairemakers worden geïnterviewd door Ersin Kiris. Hij praat met hen over hun oeuvre en over één van hun films die vervolgens aansluitend wordt uitgezonden. In deze aflevering ontvangt Ersin Kiris documentairemaker Hubert Sauper aan zijn bar.