2Doc

Carnotstraat 17

HUMAN

Ooit zat op Carnotstraat 17 in Antwerpen Ciné Rubens, de grootste en modernste bioscoop van België. Internationale filmsterren schreden er over de rode loper. Nu wonen op hetzelfde adres verschillende migrantenfamilies onder één dak. Door het vastleggen van hun beslommeringen en de reacties van buurtbewoners op het veranderende straatbeeld maakt Klara Van Es een buurt in transitie zichtbaar, maar vooral voelbaar.

Nieuwe maatschappelijke verhoudingen

Waar de Carnotstraat 17 ooit de plek was voor amusement, zien en gezien worden is het nu de semi-veilige haven voor veelal illegale vluchtelingen die soms al jaren in onzekerheid verkeren. Hele gezinnen proberen er iets van hun leven te maken. Schotelantennes en waslijnen versieren het oude en monumentale pand. De bewoners van het pand vertellen hun geschiedenis van migratie en hoe ze zich hebben kunnen wortelen in de samenleving.
Aan de overkant van de straat mijmeren de bezoekers van het Vlaamse volkscafé over het blanke verleden van de buurt en bespreken de nieuwe maatschappelijke verhoudingen.
In de Afrikaanse kapperszaak kibbelen klanten en personeel over het veelkleurige heden.

Uitzending op dinsdag 15 december om 23.00 uur op NPO2.

Kijk hier de Regisseur aan de Keukentafel met regisseur Klara van Es

Misschien vind je dit ook interessant