2Doc

Babyluik

KRO-NCRV

Ieder jaar worden in Nederland kinderen te vondeling gelegd. Vaak komt hulp te laat. Op 2 september 2014 opende in Papendrecht de eerste vondelingenkamer, waar wanhopige ouders hun pasgeboren baby anoniem kunnen afstaan.

De afgelopen jaren zijn in Nederland baby’s gevonden in vuilcontainers, plantsoenen en portieken. Barbara Muller nam het initiatief tot het openen van een babyluik. Hier kunnen wanhopige moeders anoniem hun kindje te vondeling leggen. In Nederland is zo’n opvang voor vondelingen omstreden.

Documentairemaker Anneloek Sollart filmt de totstandkoming van het eerste Nederlandse babyluik. Ondertussen vertellen vondelingen over de eenzame start van hun leven en hoe het is om niet te weten wie je biologische ouders zijn.

In Duitsland bestaan babyluiken al veel langer. We zien de ontmoeting van de nu 15-jarige Lisa met de vrouw die haar destijds in de Babyklappe vond.
De levensverhalen van de vondelingen in de documentaire geven reliëf aan de discussie over het eerste babyluik in Nederland.

Anneloek Sollart (1965) is televisie- en documentairemaker. Ze werkte voor diverse omroepen (NRCV, VARA, VPRO). Haar laatste film Rauwer (2012) – over een jongen die van zijn moeder alleen rauw voedsel mag eten – deed nationaal en internationaal veel stof opwaaien.

Misschien vind je dit ook interessant: