2Doc

Als ik je zie, dan groet ik je

KRO-NCRV

Julia wordt in het buurtcafé overvallen door jongens met een bivakmuts en een mes. Als blijkt dat een van de daders haar 14-jarige buurjongen is, probeert ze via zijn moeder contact te leggen.

Emoties

Op een zondagmiddag in februari 2014 lopen twee jonge mannen met bedekt gezicht en een groot getrokken mes het buurtcafe in Amsterdam-IJburg binnen. Julia Roeselers werkt achter de bar en staat onder bedreiging van het mes de inhoud van de kassa af. De gebeurtenis maakt een diepe indruk op haar; de verwarring en emoties worden versterkt door de ontdekking dat een van de jonge daders een buurjongen is.

Anders dan haar omgeving en de samenleving die om zware straffen roept, voelt Julia weinig voor wraak en vergelding. Gevangenisstraf betekent volgens haar dat de jonge overvallers binnen de gevangenis vooral tips krijgen de volgende keer uit handen van de politie te blijven. Julia wil graag een gesprek met haar buurjongen om hem te confronteren met de gevolgen van zijn actie. Ze schrijft een brief aan de rechter waarin ze vraagt om herstelbemiddeling tussen haar en de daders, een mogelijkheid die wettelijk is vastgelegd. De rechter wijst het verzoek af met het argument dat de jonge daders door hun zwijgen in de rechtszaal aantonen dat ze niet klaar zijn voor een bemiddelingsgesprek. “Advocatuur en rechterlijke macht zijn niet uit op herstelbemiddeling”, concludeert Julia na meerdere gesprekken, “Ze proberen dader en slachtoffer zover mogelijk uit elkaar te houden”. Julia wacht niet langer, ze trekt de stoute schoenen aan en zoekt contact met de moeder van één van de daders.

Regisseur: Julia Roeselaers

Uitzending op woensdag 28 oktober om 23.00 uur op NPO2.