2Doc

Koppig dorp

EO

Het Noord Groningse krimpdorp Ulrum kreeg in 2014 een subsidie van 1,5 miljoen euro van de Provincie Groningen, om het dorp weer op de kaart te zetten. Er werd een Stichting opgericht onder de naam: “Project Ulrum 2034 Dorp van de Toekomst”. Een knipoog naar 1834, toen Dominee Hendrik de Cock in Ulrum een koppige opstand leidde tegen de Hervormde Kerk van Willem I.

Het Project Ulrum 2034 investeert in een lokale speeltuin, het opplussen van woningen in het dorp en zij nodigt kunstenaars met een nieuwe visie uit. In de documentaire Koppig Dorp volgen we Roelof Noorda, aanvoerder van Project Ulrum 2034 en Spar manager Marcel Vogelzang, die zijn winkel probeert te redden. Daarnaast wordt Rietveld studente Elize gevolgd, in haar poging om samen met Ulrummer bewoners de “Ulrummer sok” op de markt te brengen.

Gaandeweg blijkt dat Roelof hele andere plannen heeft voor de Spar dan manager Marcel en sommige dorpelingen. Het lijkt erop dat de koppigheid in de Ulrummer genen zit en wederom tot een conflict leidt. De nieuwe plannen om het dorp leefbaar te houden levert daardoor soms grappige, soms dramatische, maar altijd heel menselijke confrontaties op.