NPO Doc Exclusief

Solo, de wet van de favela

VPRO

Regisseur Jos de Putter legde in 1994 de dromen vast van jongens in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De documentaire 'Solo, de wet van de favela' had grote gevolgen voor een van de hoofdrolspelers.

In Solo gaat Jos de Putter, tegen de achtergrond van het wereldkampioenschap voetbal in Amerika, op zoek naar talentvolle voetballertjes in de sloppenwijken ('favela's') van Rio de Janeiro. Een carrière als profvoetballer is voor jongens in de sloppenwijken misschien wel de enige kans om aan de criminaliteit te ontsnappen. De film concentreert zich op de vriendjes Anselmo en Leonardo, beiden elf jaar, die samen bij een lokale club spelen. Als een scout van een rijke Braziliaanse club zich meldt, lijkt de droom van beiden in vervulling te gaan. De film volgt de twee op weg naar hun voetbalcontract. Maar dan moeten er keuzes worden gemaakt, die hun vriendschap op de proef stellen. 

Twintig jaar later maakte De Putter een vervolg op deze documentaire: Solo, out of a Dream (VPRO, 2014). Hierin keert hij met Leonardo, die inmiddels een succesvolle voetballer is geworden bij o.a. Feyenoord, terug naar de favela's.

Regie: Jos de Putter