2Doc:

Home

HUMAN

De Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou, een bezield muzikant, een boodschapper, een Afrikaans mysticus die, onthecht van alles, een optimist blijft.

Cyriaque Kouenou: Ivoriaanse zanger die, onthecht van alles, optimistisch blijft.

Filmmaker Ramon Gieling toont in Home hoe vluchtelingen omgaan met tegenslagen en ongeluk aan de hand van het verhaal van de optimistische Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou. Gieling wil weergeven hoe vluchtelingen hun bestaan beschouwen en hoe ze kijken naar hun verleden, het heden en de toekomst.

De vader van Kouenou werd vermoord door de autoriteiten in Ivoorkust. Dit gebeurde naar aanleiding van een lied dat Kouenou had gezongen: zijn lied sloot niet aan bij de wensen en de ideeën van die autoriteiten met de doodstraf als gevolg. Kouenou vluchtte naar Nederland en woont hier inmiddels al drie jaar op illegale wijze. Gieling leerde Kouenou kennen in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp en volgt zijn reis door Nederland waarbij Kouenou van tentenkamp naar vluchtkerk en van verlaten kantoorgebouw naar voormalige gevangenissen gaat. Tegelijkertijd blijft Kouenou een rasoptimist die mensen op enthousiaste wijze raakt met zijn muziek en zijn wijsheden.