2Doc:

Om de laatste zetel

AVROTROS

Reconstructie van de historische verkiezingsrace van 2010 die op één zetel werd beslecht. Job Cohen, Jan Peter Balkenende en Mark Rutte streden gedrieën om het premierschap. Wat speelde zich voor én achter de schermen van hun campagnes af?

Zittend premier Balkenende (CDA) hoopte op een 5e kabinet van zijn naam. Job Cohen (PvdA) had het burgemeesterschap van Amsterdam opgegeven voor het premierschap en Mark Rutte (VVD) kon eindelijk zonder trammelant in eigen gelederen een gooi doen naar 't Torentje.

Cohen leek ongenaakbaar en stond hoog in de peilingen, tot hij onderuit ging tijdens een gedenkwaardig interview met Twan Huys in NOVA. De ster van Mark Rutte, die van de economie z’n hoofdthema had gemaakt, bleek rijzende. Zittend premier Balkenende kreeg het moeilijk in wat steeds meer een bloedstollende tweestrijd werd tussen Cohen en Rutte.

In Om de laatste zetel zien we een reconstructie van deze verkiezingsrace. Na een zenuwslopende verkiezingsnacht werd pas in de vroege ochtend duidelijk wie er met het kleinst mogelijke verschil had gewonnen.