2Doc:

The Internet's Own Boy: Aaron Swartz

VPRO

Portret van internetpionier Aaron Swartz die van kinds af aan al computerprogramma's programmeerde. Swartz bedacht alles vanuit het ideaal dat informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn en gedeeld moet kunnen worden. Hij kwam daarom geregeld in aanraking met justitie. Uiteindelijk leidde een twee jaar durende juridische strijd, waarbij hem gevangenisstraf boven het hoofd hing, naar zijn zelfmoord op zesentwintigjarige leeftijd in januari 2013.

Zomergastendocumentaire

Internetpionier Marleen Stikker liet in VPRO Zomergasten een fragment zien uit deze documentaire. Lees hier meer over deze Zomergast.

Op 11 januari 2013 kwam het nieuws naar buiten dat het Amerikaanse programmeerwonder, schrijver en internetactivist Aaron Swartz zichzelf van het leven beroofde. Zijn vingerafdrukken zijn overal op het wereldwijde web te vinden. Zo werkte Aaron, toen hij nog maar 14 jaar oud was, al samen met de grootste internet experts aan het basisprotocol RSS. Maar op 26-jarige leeftijd krijgt zijn leven een fatale finale.

Aaron Swartz pleegde zelfmoord nadat hij was aangeklaagd voor computerfraude, waarvoor hem een gevangenisstraf van 35 jaar boven het hoofd hing. In de documentaire zien we Aaron Swartz zijn rol op het internet, van de bijdrage aan het basisprotocol RSS tot het bedenken van ‘Reddit’ (een Amerikaanse sociale nieuwswebsite). Daarnaast staat in de documentaire centraal hoe Aaron Swartz constant in gevecht was met de overheid nadat hij fraude had gepleegd.

Regie: Brian Knappenberger

Kijk ook..