2Doc

Light Fly, Fly High

IKON

De Indiase Thulasi weet al heel jong dat haar geen makkelijk leven te wachten staat. Als je in India als vrouw én als Dalit ofwel 'kasteloze' wordt geboren sta je onderaan de maatschappelijke ladder. Maar Thulasi is een knokker.

Als kind leerde ze overleven en nu als jongvolwassene vecht ze letterlijk voor een beter bestaan. Haar bokstalent is ook de regionale boksbond opgevallen, want ze is geselecteerd voor een stimuleringsprogramma voor jonge sporters. Als ze erin slaagt zich naar de top te boksen geeft haar dat naast een inkomen ook, en dat is voor Thulasi nog belangrijker, de kans op een onafhankelijk bestaan. Maar er zijn veel obstakels.

Drie jaar geleden werd ze derde in het India'se kampioenschap in het licht vlieggewicht. Sindsdien heeft ze dat niet kunnen evenaren. Niet omdat ze niet goed genoeg is, maar omdat ze de kans niet krijgt zich te bewijzen. Haar grootste obstakel is de voorzitter van de regionale boksbond. Hij bepaalt wie er waar aan wedstrijden mag meedoen en kan zo zijn pupillen maken of breken. En voor die 'gunsten' verwacht hij een tegenprestatie in de vorm van geld of seks. Thulasi heeft geen geld en ze weigert ook met hem naar bed te gaan. Haar vooruitzichten zijn dus slecht. Maar Thulasi heeft geen talent voor berusting en besluit zich te verzetten.

Light Fly, Fly High volgt Thulasi gedurende drie heftige jaren bij de ups en downs van haar gevechten binnen en buiten de ring. Dat levert een intieme film op over de persoonlijke en inspirerende strijd van een jonge vrouw, die weigert zich neer te leggen bij de beperkingen die in het hedendaagse India nog altijd gelden voor vrouwen en kastelozen.

Light Fly, Fly High - Trailer from Beathe Hofseth on Vimeo.