2Doc

Koekenbakker Punselie

EO

Het verhaal van de familie-bakkerij van Ron Punselie. De fabriek die verscholen tussen de woonhuizen ligt, produceert zo'n 40.000 koekjes per uur. Helaas schrijft het bedrijf rode cijfers.

In 1872 begon de grootvader van Ron Punselie de stroopkoekjesfabriek in Gouda. Sinds die tijd is er echter veel veranderd. Ron runt het familiebedrijf nu in zijn eentje nadat zijn broer en compagnon al vroeg aan een hartaanval overleed.

Nadat het bedrijf een naam had opgebouwd als A-merk kreeg het enkele zware financiële klappen te verwerken. Zo was de luchtvaartbranche een grote afzetmarkt voor het bedrijf, totdat deze sector na 11 september 2001 een zware terugslag kreeg en er werd bezuinigd op de stroopkoekjes van Punselie. Ook mislukte een avontuur waarbij de koekjes als huismerk werden verkocht.

Regisseurs Wilma Kuijvenhoven en Magda Augusteijn wilden in de anderhalf jaar dat ze gefilmd hebben laten zien hoe het familiebedrijf omging met deze financiële tegenvallers en hoe Ron de noodzakelijke moderniseringen door zou voeren. Maar uiteindelijk werd het ook steeds meer een portret van de geschiedenis en de persoonlijkheid van Ron.