NPO Doc Exclusief

De waarde van de Geesteswetenschappen

VPRO

De geesteswetenschappen staan onder druk. In Europa en de VS worden opleidingen wegbezuinigd. Maar ook het aanzien van de Geesteswetenschappen ligt onder vuur. Waarin ligt eigenlijk de waarde van de Geesteswetenschappen? Regisseur Shanti van Dam vroeg acht internationale denkers antwoord te geven op die vraag.

De geesteswetenschappen staan onder druk. In Europa en de Verenigde Staten worden humaniora-opleidingen wegbezuinigd of ingekrompen. Maar ook het aanzien van de geesteswetenschappen ligt onder vuur. Onder invloed van het neo-liberale gedachtengoed stelt het publiek steeds vaker de vraag: wat is eigenlijk het nut van de geesteswetenschappen? Hoogste tijd om dat duidelijk te maken.

De bijzondere denkers die in deze documentaire aan het woord komen, zijn als geen ander in staat om te benoemen waarin precies de unieke waarde van de geesteswetenschappen schuilt. De internationale wetenschappers onder hen (Paul Gilroy, Gregg Lambert, Wendy Brown, Peter Galison en Joanna Bourke), zijn terugkerende bezoekers van het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht in het kader van de Vrede van Utrecht Leerstoel en de Idea of the University and the Future of Knowledge-conferentie in september 2013. De ondervraagden schetsen een inspirerend beeld van de mogelijkheden die deze discipline biedt om begrip te krijgen van wat de mens vermag in een globaliserende en snel veranderende wereld. Ook worden toekomstscenario’s belicht die zich richten op samenwerking tussen de geesteswetenschappen en de gamma- en bètawetenschappen. Ook de opkomst van Azië en Afrika in het speelveld van de geesteswetenschappen wordt besproken.
(bron: HUM Magazine)

Regie: Shanti van Dam (2014)