Patrick Bisschop, NCRV, 2014

De bommenlegger van Ritthem

NCRV

Op 23 september 2011 ontploft er laat in de avond een caisson op een strand nabij Ritthem in de provincie Zeeland. De klap, die een kracht heeft van 1,6 op de schaal van Richter, is tot in de wijde omtrek te horen en te voelen. De autoriteiten denken aan terrorisme, maar is dit wel zo? Een documentaire van Patrick Bisschops over aannames, rechtsgang, misverstanden en verdriet na een mysterieuze gebeurtenis in een klein dorp.

Een twintigjarige, thuiswonende jongen met een voorliefde voor legerattributen wordt al snel door zijn omgeving als mogelijke dader aangewezen en samen met zijn ouders gearresteerd. De ouders worden na een week weer vrijgelaten, de jongen zal zeven weken vastzitten. Uiteindelijk worden de echte daders opgespoord en wordt de familie officieel van elke blaam gezuiverd. Maar voor de familie is het kwaad al geschied: de gevolgen van de justitiële dwaling blijken voor hen levenslang.

De bommenlegger van Ritthem reconstrueert de Kafkaëske nachtmerrie waarin de familie Den Heijer terecht komt. Het laat zien hoe makkelijk mensen onterecht verdacht kunt worden en hoe groot de gevolgen zijn van een justitiële dwaling. Het verhaal van familie den Heijer staat niet op zich: Nederland staat in Europa in de top met het opsluiten van onschuldigen. De afgelopen 10 jaar heeft er een verdrievoudiging plaatsgevonden: ruim 30.000 mensen zaten voor korte of lange tijd onschuldig in de cel.

Regisseur Patrick Bisschops maakte een aangrijpende documentaire over aannames, misverstanden en het verdriet na een mysterieuze gebeurtenis in een klein dorp. Een verhaal dat de kijker meesleept in de surrealistische wereld van een justitiële dwaling; een wereld waar iedereen in terecht kan komen.