Wilders' wereld

Wilders' wereld

AVRO

Sinds 2010 is een groot aantal fractieleden van de Partij voor de Vrijheid opgestapt, weggestuurd of van de kieslijst verdwenen. In Wilders wereld geven voormalig PVV-Kamerleden een inkijkje in het reilen en zeilen binnen de partij en daarmee in de persoon en politicus Geert Wilders.

Op 9 juni 2010 behaalt de PVV een historische verkiezingszege. De partij stijgt van 9 naar 24 zetels in de Tweede Kamer. Veel nieuwe PVV- gezichten doen hun intrede in Politiek Den Haag en na de coalitieonderhandelingen bevindt Geert Wilders zich plotseling in het centrum van de macht. Hij geeft gedoogsteun aan het kabinet Rutte I. Zijn partij heeft samen met VVD en CDA de krapst mogelijke meerderheid van 76 zetels.

Al snel wordt de coalitie zwaar op de proef gesteld na verschillende incidenten rond PVV-Kamerleden. Niettemin blijft ‘het meest rechtse kabinet ooit’ in het zadel. Tot de befaamde Catshuis-onderhandelingen in het voorjaar van 2012 over extra bezuinigingen. Dan stapt PVV- Kamerlid van het eerste uur Hero Brinkman uit onvrede uit de partij. Niet veel later trekt Geert Wilders tot verbijstering van velen – niet in het laatst van z’n eigen fractiegenoten - de stekker uit het kabinet en dient Rutte zijn ontslag in bij de Koningin.

In Wilders wereld blikken voormalig politieke vrienden van Geert Wilders terug op deze roerige politieke episode. Ze schetsen een gedetailleerd beeld van hoe Wilders opereerde binnen de gesloten deuren van zijn fractie. Ook gaat de documentaire in op de vraag welke motieven schuilgingen achter Wilders’ besluit om Rutte I ten val te brengen.
Wilders wereld schetst ook een beklemmend beeld van PVV-politici die met hoge verwachtingen toetraden tot de fractie van Geert Wilders en steeds meer teleurgesteld in hem raakten. En langzaam hun idealen én zichzelf verloren.