Cato Boeschoten, 2014

Over de oppervlakte

VPRO

De zeventienjarige scholiere Cato Boeschoten laat zien met wat voor onzekerheden jonge vrouwen kunnen kampen. Ze vraagt zich af of het eigenlijk wel nodig is om iedere dag met make-up op naar school te gaan en te letten op wat ze eet. En moet haar telefoon echt nu zo'n prominente rol hebben in haar leven? Soms is het leven van een zeventienjarige moeilijker dan menigeen denkt.

Cato Boeschoten geeft met haar documentaire een inzicht in het dagelijks leven van een 17-jarig meisje. Dat leven gaat over uiterlijk vertoon, het hebben van vrienden en belangrijk gevonden worden. In Over de oppervlakte gaat Cato op zoek naar zichzelf. Waarom wil zij zich elke dag knap voelen en lukt het haar om een dag niet in de spiegel te kijken?

Cato doet in de documentaire continu aan zelfreflectie. Steeds blijft zij zich afvragen of zij zich zelf wel van het 'stereotype meisje' kan onderscheiden. Met hulp van enkele vriendinnen en experts weet zij hierdoor een interessant en persoonlijk verhaal neer te zetten.