Hans Busstra, EO, 2014

De onzichtbare vriend

EO

Kun je een einde aan je twijfel maken als de zekerheden waarmee je bent opgevoed je ontvallen? Maker Hans Busstra reist in zijn film ‘De onzichtbare vriend’ met deze vraag langs zijn familie en vrienden. Begrijpen zij zijn zoektocht en hoe zijn zij daar zelf mee bezig?

Filmmaker en domineeszoon Hans Busstra hoopte een documentaire te maken over gelovigen die niet gehinderd door enige twijfel en met Jezus aan hun zijde door het leven gaan. Hij vond ze. Maar hij eindigt uiteindelijk vooral met zichzelf voor de lens. Zijn film over religieuze twijfelloosheid werd een film over zijn eigen diepe geloofstwijfels.

In een roadtrip door Nederland maken we kennis met Michael die het Rotterdamse winkelpubliek de blijde boodschap toeschreeuwt, met Johan en zijn zoon Joop die Nederland volplakken met ‘Kies voor Jezus’-posters, met Jozef, een orthodoxe kluizenaar, maar ook met Klaas Hendrikse, Nederlands enige atheïstische dominee. In gesprek met deze personages probeert Hans een antwoord te vinden op de vraag wie God en Jezus voor hem zijn.

Kijk ook: