MAX, 2013

Eeuwig jong

MAX

In de vierdelige documentaireserie 'Eeuwig jong' wordt de kijker meegenomen in de controversiële wereld van anti-aging. Hoe ver zijn we bereid te gaan om langer jong te blijven?

Het leven is relatief kort en direct na de geboorte begint het grote aftellen naar het onontkoombare einde. De generatie die is opgegroeid met het geloof in de maakbare samenleving wil koste wat het kost de regie in handen houden. Het lijkt er op dat 'de dood' langzaam een nieuwe definitie krijgt. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en therapieën bieden uitzicht op een wereld waarin veel langer leven binnen handbereik lijkt.

Aflevering 1: 14 januari

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. De één zet daarom zijn leef- en eetgewoonten op een strak regime en slikt zelfs hormonen in de hoop lang jong te blijven, terwijl de ander als vanzelf een vitale honderd-plusser wordt. Hoe gaan wij om met ouderdom en veroudering? En hoe verschilt dit met andere culturen en.. andere tijden?

Aflevering 2: 15 januari

Aangewakkerd door de snelle technologische en wetenschappelijke vooruitgang is in de laatste twee decennia een enorme markt ontstaan van klinieken, medicijnen en therapieën, die ons beloven dat we langer kunnen leven. Anderen vinden dat heel veel is gebaseerd op pseudowetenschap, ondeugdelijk onderzoek en valse beloften. Die beloften gaan ver: Zelfs de dood kan worden afgeschaft. 

Aflevering 3: 21 januari

In de Verenigde Staten en Nederland zijn wetenschappers druk bezig om de mysteries rondom veroudering te ontrafelen. Waarom wordt de een zo veel ouder als de ander? Welke fundamentele processen zorgen ervoor dat we verouderen? En kunnen we deze processen tegengaan of zelfs stopzetten?

Aflevering 4: 22 januari

Nu we de maximale leeftijd steeds verder oprekken zijn de tijden waarin we ons vanaf het 65e levensjaar achter de geraniums verschuilen voorgoed voorbij. De ouderen van vandaag zijn mondiger en voelen zich meer betrokken met de maatschappij dan hun ouders dat waren. Wat betekent dit voor de plek die ouderen innemen in onze samenleving? En hoe geven we invulling aan de extra jaren die we er bij krijgen?

Bekijk online: