3Doc:

Moeder moet dood

NCRV

De documentaire 'Moeder moet dood' van Jessica Villerius vertelt het tragische verhaal van de moord op 67-jarige Etty Dekker. Op 16 april 2011 wordt Etty op beestachtige wijze om het leven gebracht door haar 36-jarige zoon Alain, in haar woning in het centrum van Zoetermeer.

Alain lijdt aan paranoïde schizofrenie en is een bekende van de plaatselijke Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Na verschillende gedwongen opnamen woont de man op zichzelf. Moeder is bang dat het fout gaat en trekt aan de bel bij de GGZ. Tevergeefs. Uiteindelijk steekt haar zoon met een bot aardappelmesje in op zijn slapende moeder en snijdt haar keel door. Hij zegt dat hij haar van de duivel heeft gered.

De beste vriendin van Etty, Astrid, kent Alain al vanaf een klein mannetje doordat hij met regelmaat bij haar over de vloer kwam en zag al jaren dat het niet goed ging met Alain. Astrid: “We wisten allemaal dat er iets in de lucht hing maar de GGZ kon zogenaamd niets doen. Ik zei nog zo tegen Etty: pas op, want je hebt een moordenaar in huis.”

Na de moord op haar moeder spant Linda van der Heide een tuchtzaak aan tegen de behandelende psychiater van haar broer bij GGZ Rivierduinen in Zoetermeer. Het is niet de eerste keer dat de GGZ in het nieuws komt. Een week voor de moord op Etty Dekker richt Tristan van der Vlis, patiënt bij GGZ Rivierduinen, een bloedbad aan het in het winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn.

Regisseur: Jessica Villerius