Het Uur van de Wolf

Het fluisteren van Eric Vloeimans

NTR, NPS, VPRO

Eric Vloeimans gooit alle clichés van de jazzmuzikant overboord. Geen zwarte, maar kleurrijke kleding in opzichtige combinaties. Geen drugs, maar yoga. Niet duister en moeilijk, maar uitbundig en vrolijk.

Vloeimans heeft 15 cd’s gecomponeerd en opgenomen, waarvan Gatecrashin - uitgekomen in 2007, met elektronica en rechte grooves – een ongekend succes was. Voor zijn werk is hij meermalen in de prijzen gevallen: hij is vier keer bekroond met een Edison, kreeg de Elly Ameling Oeuvre prijs, de VPRO Boy Edgar Award en de prestigieuze Bird Award van het North Sea Jazz Festival.

In de documentaire Het fluisteren van Eric Vloeimans ziet de kijker hem voor en achter de schermen van vele repetities en optredens. In Het concertgebouw speelt hij - begeleid door het Metropole Orkest - een sensueel duet met de sopraan Claron McFadden. Op het Oerol Festival gaat hij los tijdens een concert met Kyteman. En met pianist Florian Weber valt de meer melancholische kant van zijn persoonlijkheid te horen. 'Optreden is een kick, het is het mooiste wat er is, het is een staat van zijn waarin je alles vergeet.'

Regie: Jan Louter

Meer muziek documentaires