Holland Doc:

Water Children

VPRO

Een po√ętische film over vruchtbaarheid en daarmee een ode aan de vrouw en het lichaam. Tomoko Mukaiyama nodigt vrouwen en mannen uit zich over dit intieme thema uit te spreken.

Over deze documentaire

Het wonder van de vruchtbaarheid heeft in tal van culturen geleid tot bijzondere rituelen, om vorm te geven aan emoties die moeilijk in woorden te vatten zijn. Aliona van der Horst volgde het spoor van de eigenzinnige Nederlands-Japanse pianiste en performance artist Tomoko Mukaiyama die rond het thema vruchtbaarheid een enorm multimediaal kunstwerk maakte. Opgetrokken uit duizenden witte jurkjes creëerde zij een kathedraalachtige ruimte waarin bezoekers, als in een ritueel, ronddwaalden, verstilden en tot intieme ontboezemingen kwamen.

Over kinderen die wel of niet kwamen, over seksualiteit en de gemaakte keuzes. Uiteindelijk brengt het de filmmaakster naar het boeddhistische ritueel van de 'waterkinderen': te vroeg geborenen, dood geborenen, nooit geborenen. Tomoko Mukaiyama geeft met haar interpretatie van de klanken van Bach de film een onweerstaanbaar krachtige, sensuele lading.

Regie: Aliona van der Horst
Omroep: VPRO