Theo Maassen en Marco Jansen, 2004

De onterechte kampioen

VPRO

Terwijl de meeste mensen van zijn leeftijd wegkwijnen achter de geraniums heeft Huub van Bijnen een droom: beroemd worden. Applaus, handtekeningen, fotografen, huldigingen,het grote geld. Alles zou hij er voor over hebben. Maar hoe?

Op een dag besluit hij stil te staan. Zomaar. Stokstijf. In zijn gewone kleren voor de Bijenkorf. Het bevalt. Hij heeft zijn roeping gevonden: Levend Standbeeld. Hij traint, investeert in kostuums en perfectioneert zijn act tot hij klaar is voor het grote werk.

De onterechte kampioen volgt Huub tijdens de internationale kampioenschappen Living Statue in Oostende, België. Het is een uitputtingsslag. Huub heeft het zwaar, maar houdt vol. Stilstaan. Blijven stilstaan. Het moet. Tot hij er achter komt dat de concurrentie vals speelt en hij zich niet langer kan beheersen...

Theo Maassen is tot nu toe bekend als cabaretier met verscheidene solo-progamma's. Hij is ook acteur; in de film Minoes leverde hem dat de nominatie op voor een gouden kalf. Ooit ontvreemdde hij de UEFA-cup van PSV. In 2004 debuteerde hij ook nog als filmmaker.
Samen met Marco Jansen. Ook hij heeft een interessante loopbaan: jeugdcrimineel, marktkoopman, colporteur, vertegenwoordiger van kleinvak en fournituren, parketvloeren en diepvriesprodukten, installatiemonteur en theatertechnicus. Hij deed mee in de film Minoes maar werd er uitgeknipt omdat hij consequent in de camera bleef kijken.
Zij maakten een hartverscheurend portret van een amateur-pantomimer die hunkert naar succes.