Jennifer Fox, BOS, 2010

Mijn reïncarnatie

BOS

Jennifer Fox volgt in 'Mijn reïncarnatie' de gereïncarneerde Tibetaanse spirituele meester Chögyal Namkhai Norbu bij zijn worsteling om zijn spirituele traditie voor het nageslacht te bewaren. Het is een vader-zoon drama van episch formaat dat twee decennia en drie generaties omspant.

Door Marlijn Klerk

Namkhai Norbu’s zoon Yeshi is in Italië geboren. Yeshi werd bij zijn geboorte herkend als de reïncarnatie van de hooggeplaatste spirituele meester Khyentse Rinpoche Chökyi Wangchug. Deze werd vermoord door de Chinezen na de bezetting van Tibet in 1959.

Yeshi wil geen leraar worden zoals zijn vader. Evenmin wil hij naar zijn Tibetaanse klooster terugkeren, om de leerlingen te ontmoeten die sinds het overlijden van zijn vorige reïncarnatie op hem wachten. Yeshi droomt van een normaal leven, weg van de hordes toegewijde studenten die zijn vader altijd omringden. Toch kan hij zijn lotsbestemming niet ontlopen.

My Reincarnation - Festival Trailer from Zohe Films on Vimeo.

Filmmaker Jennifer Fox heeft vader Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche en zoon Yeshi meer dan twintig jaar gevolgd. In 1989 vergezelde zij Rinpoche (een titel die wordt gegeven aan lama's die geïncarneerd zijn) als secretaris bij zijn internationale lezingen.

Dertien jaar later zoekt Fox Rinpoche en zijn gezin opnieuw op. Nog steeds reist Rinpoche overal naartoe om Dzogchen te onderwijzen, maar dit wordt wel steeds zwaarder voor hem naarmate hij ouder wordt. Yeshi is inmiddels werkzaam in bedrijfsleven en heeft een gezin. Omdat hij veel stress ondervindt van zijn werk, probeert hij de uren die hij doorbrengt in zijn auto te benutten door tapes te beluisteren waarop boeddhistische trainingen staan. Hij merkt dat zijn interesse voor de leer groeit en voelt de druk toenemen om zich te verdiepen in zijn culturele achtergrond. Ook droomt hij steeds vaker over specifieke plekken in Tibet terwijl hij daar nog nooit voet aan de grond heeft gezet. Zal Yeshi dan toch zijn reïncarnatie omarmen?

Mijn reïncarnatie is ook als je niet veel af weet van het boeddhisme en de daaraan gerelateerde termen goed te volgen. Uiteindelijk is het een universeel verhaal over een zoon die verlangt naar een vader en in plaats daarvan een leermeester krijgt. Naarmate Yeshi ouder wordt, verzoent hij zich ermee dat hij nooit de vader-zoonrelatie met Rinpoche zal krijgen die hij graag had gehad. 

Holland Doc 24 heeft eerder Jennifer Fox’ Flying, Confessions of a Free Woman uitgezonden. Deze zesdelige documentaire draaide geheel om de belevenissen van Fox. In Mijn reïncarnatie blijft zij echter op de achtergrond en onthoudt zij zich van commentaar. De film had korter mogen zijn, maar is desondanks interessant doordat je tijdens het kijken informatie meekrijgt over de Tibetaanse cultuur en boeddhistische mentaliteit.