Het Uur van de wolf, VPRO, 2011

De wereld van Charlotte Mutsaers

NTR

Charlotte Mutsaers schrijft en schildert. Zo origineel, tegendraads en kleurrijk als haar werk is, is zij zelf ook. De documentaire kijkt door haar ogen naar een wonderlijke wereld waarin hondjes, hazen en komkommers figureren die zij liefdevol en scherp in woord en beeld vat. Een documentaire over medelijden, levenslust en de kracht van zachtmoedigheid.

Charlotte woont met haar geliefde Jan en haar foxterriër afwisselend in Amsterdam, Frankrijk en Oostende. “Ik heb een sterk besef van eindigheid. Omdat je het leven niet verlengen kan, denk ik dat ik het heb willen verbreden. In feite leven we nu drie levens tegelijk.”

Bij Charlotte Mutsaers komt de wereld keihard binnen. Ze voelt zich geregeld een roepende in de woestijn en voert een onafgebroken strijd tegen dierenleed. Ze staat al jong dicht bij de dieren: haar wieg deelt ze met een hondje, ze doet haar huiswerk op de rug van een paard. Haar eerste hondje wordt na de oorlog doodgeschoten. Ondanks dit jeugdtrauma en haar ‘ernst’ is Mutsaers vooral een levensgenieter. Ze neemt zichzelf niet overdreven serieus, praat net zo makkelijk voor- als achteruit en heeft de lachers op haar hand. Nonchalant is ze echter nooit: “Ik doe nooit wel eens wat. Het is alles of niets.”

Charlotte Mutsaers kreeg op 20 mei 2010 de P.C. Hooft-prijs uitgereikt.