Frank Scheffer, VPRO, 2011

Tiger Eyes

VPRO

Frank Scheffer, gerenommeerd regisseur van essayistische documentaires, heeft speciaal voor de 40ste editie van het International Film Festival Rotterdam de film 'Tiger Eyes' gemaakt. Aan de hand van portretten van internationale regisseurs, die representatief zijn voor de afgelopen vier decennia van het festival, maakt de film de balans op van het huidige klimaat. De keuze voor de gefilmde regisseurs is bepaald door voormalig directeuren van het IFFR.

De film is een mozaïek van diepgaande gesprekken met filmmakers over de passie voor hun kunst. Een passie die vaak samengaat met een scherpzinnige kijk op de mens en de samenleving. Er zijn sleutelscènes uit hun oeuvre te zien en daarnaast hebben Frank Scheffer en cameraman Melle van Essen de vroegste inspiratiebronnen van de verschillende regisseurs verbeeld.

Geportretteerd worden: Raùl Ruiz (Chili), de legendarische meester van surrealistische cinema; Jim Jarmusch (VS), wiens tweede film Stranger than Paradise het begin bleek van een glansrijke carrière; Wim Wenders (Duitsland), festivalfan van het eerste uur en recentelijk maker van een 3D-documentaire over Pina Bausch; Abbas Kiarostami, de internationaal gelauwerde Iraanse cineast; Michael Haneke (Oostenrijk), festivalfocus in 1993 en Gouden Palmwinnaar met Das weisse Band; Abderrahmane Sissako (Mauritanië), festivalfocus in 2007 en maker van het toonaangevende Bamako; en Apitchatpong Weerasethakul (Thailand), Gouden Palmwinnaar met Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives en coryfee van het Hubert Bals Fonds.