Ria Bremer, AVRO, 2010

Sam: een leven dat blijft verbazen

AVRO

Negentien jaar volgde Ria Bremer het zwaar gehandicapte jongetje Sam, doof en blind door een spierziekte. Een film over de worsteling van zijn ouders, het dilemma van de dokters en de levenslust van Sam.

Ria Bremer ontmoet Sam voor het eerst in 1992, voor het AVRO-programma Vinger aan de Pols. Zijn levensverwachting is dan minder dan een jaar. Bij het maken van de film was het uitgangspunt negentien jaar geleden: het volgen van de beslismomenten in een leven dat nog maar een paar maanden kon duren, volgens de artsen. Maar Sam is er nog steeds en zijn vreugde wint het nog steeds van zijn verdriet. Een leven dat blijft verbazen.

In de afgelopen jaren zijn de vele gesprekken met de ouders en het behandelend team vastgelegd. Er werd gesproken over zinloos medisch handelen. Zinloos omdat een leven geen kwaliteit meer zou kennen, wanneer je niet meer kunt horen, niet meer kunt zien en niet meer zelf kunt ademhalen. Maar het leven van Sam ging verder, ondanks die criteria. Er wordt een speciaal hand/wang alfabet voor hem ontwikkeld, hij behaalt diploma's, hij krijgt zijn eigen appartement met verzorging, hij studeert. Hij reist de wereld rond en wil nu rechten studeren. De documentaire geeft een beeld van een leven dat geleefd wordt tegen alle verdrukking in...

Uitzending:

26 Apr 2010 - Ned 1