Wij wonen nu in Drachten

Wij wonen nu in Drachten

VPRO

Eind 2003 kan de Somalische vluchtelinge Khadra na vijf jaar eindelijk haar drie vermiste en doodgewaande kinderen in de armen sluiten. Haar man, oudste zoon en dochter zijn in Somalië vermoord. In de periode na de gezinshereniging filmt Eveline van Dijck het wel en wee van de kinderen, die met hun moeder terechtkomen in een eengezinswoning in Drachten.

Het levert een ongelooflijk en dramatisch portret op van wat er allemaal kan gebeuren als een door oorlog uiteengerukt gezin zijn weg moet zien te vinden in een volkomen vreemd land. We zijn getuige van de moeizame aanpassing aan het leven in een middelgrote Friese plaats en hun worsteling met de herinneringen aan de verschrikkingen tijdens de oorlog in Somalië.

Door recente wijzigingen in de vreemdelingenwet dreigt nu zelfs uitzetting van de jongste zoon Said vanwege zijn onaangepaste gedrag.

Wij wonen nu in Drachten is het derde deel van een drieluik over de Somalische Khadra en haar kinderen. In deel 1, De wereld heeft vele gezichten, maken we kennis met Khadra. Zij is één van de bewoners van traumacentrum Centrum ’45 - De Vonk, waarover Eveline van Dijck een programma maakte. In deel 2, Het zijn écht mijn kinderen, volgt Van Dijck de zenuwslopende herenigingsprocedure van Khadra met haar drie kinderen.

Regisseur: Eveline van Dijck