Faces

Faces

NTR

Documentaire over de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR die in maart 2007 de grootste illegale fototentoonstelling ooit ondernam. NPO Doc zendt deze documentaire uit naar aanleiding van de eerste Zomergasten-aflevering van 2014. Hierin koos Freek de Jonge een fragment uit de documentaire 'Inside Out', die eveneens over JR gaat.

JR voorzag samen met zijn vriend Marco de omstreden Veiligheidsmuur in Israël van enorm grote portretten van Israëli en Palestijnen met hetzelfde beroep. Van de eerste fotoshoots in Palestina en Israël tot aan de activistische wildplakacties in plaatsen als Bethlehem, Tel Aviv, Hebron en Ramallah: de camera was overal bij aanwezig en volgde de gedreven fotograaf JR op de voet en legde op geestdriftige wijze de verschillende reacties vast.Israël viert in mei zestig jaar onafhankelijkheid, terwijl Palestijnen de vlucht en verdrijving van honderduizenden Palestijnen herdenken. Het einde van het conflict is nog niet in zicht. In de documentaire Faces, onderneemt de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR samen met zijn vriend Marco de grootste illegale fototentoonstelling ooit. De vervormde gekke bekken duiken ook op in acht Palestijnse en Israëlische steden, pontifikaal in de openbare ruimte. De posters hangen zij aan zij, Face2Face, met als doel de menselijkheid terug te brengen en de gelijkenis van de geportretteerden te tonen. JR probeert zo op een luchtige manier de complexiteit en absurditeit van de situatie in het Midden Oosten ter discussie te stellen.

De documentaire Faces vertelt het inspirerende verhaal achter het Face 2 Face project. Ook de vaak verrassende en emotionele reacties van de Israëlische en Palestijnse voorbijgangers komen in beeld en worden een onderdeel van JR’s kunstproject. De geportretteerden trekken graag een raar gezicht voor de lens. Zij zien in dat ondanks de ellende, vrolijkheid de basis vormt voor vrede en juichen daarom het lachen toe: “No matter what will happen, the smile will not be stolen from our face.” (Sheik Abdul Aziz)

Regisseur: Gerard Maximin