Een noodlottige ontmoeting

Een noodlottige ontmoeting

VPRO

Op 19 december 1972 is Netty van Hoorn de enige getuige van een moord op een guardia civil in een Spaanse campingbar. Ze is 21 jaar en komt terecht in een systeem waar rechtspraak niet bestaat. Tien maanden later vindt het Militair Tribunaal plaats waarin zij als getuige wordt gehoord. Het zijn de nadagen van Generaal Franco en wanneer de ETA zijn gedoodverfde opvolger Carrero Blanco opblaast, zal er een afschrikwekkend voorbeeld gesteld moeten worden.

HD Een noodlottige ontmoeting

De schutter wordt terechtgesteld en sterft een gruwelijke dood aan de worgpaal. 33 Jaar later besluit zij toch op zoek te gaan naar de achtergrond van de betrokkenen. Van Hoorn krijgt in Barcelona inzage in de papieren van het Militair Tribunaal en ontdekt dat de moordenaar destijds onder een valse naam veroordeeld is. Wie waren deze twee jonge mannen en wat waren de gevolgen van hun dood voor de nabestaanden en voor de getuige?

Het wordt een zoektocht die terug gaat naar Europa van begin jaren ‘70. De Guardia, Antonio groeit op in Andalusië, in het fascistische Spanje waar dictator Generaal Franco al 30 jaar aan de macht is. De schutter, Georg, groeit op in de DDR, sinds 1961 afgesloten met een muur van West Duitsland. Georg komt uit een gezin van drie kinderen waarvan hij de oudste is. Zijn broer Peter en zus Monika schetsen zijn jeugd. Georg probeert vele malen te vluchten naar het Vrije Westen. Hij zal vele jaren in de Stasi gevangenissen doorbrengen. In mei 1972 komt hij vrij. Zijn tocht in de vrijheid zal slechts zeven maanden duren. Zijn familie verneemt nooit meer iets over hem.

Antonio is de jongste uit een gezin van drie kinderen. Zijn zus en een oom vertellen over de armoede in het arme Andalusië van die tijd. Hij groeit op tussen de olijfbomen maar wil geen landarbeider zijn. Met geen opleiding en geen werk valt zijn keus op de Guardia Civil. De gevreesde politie van Generaal Franco. Hij wordt gestationeerd in het plaatsje Hospitalet del Infante aan de Spaanse kust.

Netty van Hoorn groeit op in een groot socialistische gezin in Amsterdam ten tijde van de wederopbouw. Haar jeugd wordt bepaald door het tumult van de 60er jaren. Eind 1972 besluit zij een jaar te gaan werken in Spanje.

Op 19 december 1972 vindt de noodlottige ontmoeting plaats.

Regisseur: Netty van Hoorn